W sklepach spożywczych bez problemu można znaleźć niewielkie woreczki z kilkami sera zanurzonymi w zalewie. Ten gatunek popularnie nazywany jest mozzarellą, i rzeczywiście przypomina ją pod względem wyglądu i smaku. Lecz prawdziwa mozzarella włoska będzie niepowtarzalna i jedyna, i żadne inne wyroby seropodobne nawet się nie zbliżą do jej jakości. Bierze się to z paru rzeczy. Przede wszystkim ogromne znaczenie ma tu wiedza oraz doświadczenie rzemieślników.
Receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a chcąc poznać wszystkie sekrety to potrzeba wielu lat nauki. Kolejną kwestią jest odpowiednia jakość składników, wśród których niejednokrotnie będzie się pojawiało bawole mleko. To z niego właśnie są wytwarzane odmiany tradycyjne, takie jak chociażby mozzarella buffala. Mleko to ma w sobie znacznie więcej tłuszczów, a to przekłada się na zupełnie inny posmak, o lekkiej kwasowości.
Ceniona jeśli chodzi o kwestie kulinarne jest także mozzarella fior di latte. Z kolei ją robi się z krowiego mleka, ale można ją znaleźć wyłącznie w pewnych włoskich regionach. Sposób wytwarzania jest długi i żmudny, a równocześnie wymagający precyzji, ale rezultat spełni wymagania największych smakoszy. Warta skosztowania będzie też z pewnością mozzarella burrata. W jej przypadku bardzo charakterystyczny jest płynny, maślany środek, sprawiający że całość ma dużą delikatność. Podczas produkcji w każdej kulce tworzy się niewielką kieszonkę, do jakiej się wlewa odrobinę śmietanki.
+Tekst Sponsorowany+