Chyba nie ma osoby, która nie próbowała by kiedyś spaghetti albo pizzy. Dnia te każdemu od razu kojarzyć się będą z Włochami, a to jedynie niewielka część tego, co tamtejsza kuchnia może zaoferować. Nie bez podstawy uważana jest ona za jedną z najsmaczniejszych, a niektóre z dań spotkać można we wszystkich zakątkach naszego globu. Jednak aby przykładowo pizza smakowała tak jak we włoskiej restauracji, to konieczne będzie zastosowanie do jej przygotowania najlepszych jakościowo składników.
Najlepsze tu oczywiście będą produkty włoskie oryginalne, bowiem to właśnie one zagwarantują odpowiedni smak. Jednym z takich oryginalnych produktów, bez jakich obejść się nie może wiele dań, jest mozzarella włoska. Bez problemów można ją kupić w każdym sklepie, przeważnie wytwarzana jest ona z krowiego mleka. Typowa mozzarella obecnie się cieszy największą popularnością, głównie ze względu na swój smak. Ten ser ma przeważnie postać niewielkich lekko spłaszczonych kulek, posiada delikatną, miękką konsystencję i białą barwę.
Po rozerwaniu powinien się lekko strzępić, i to będzie świadczyło o jego wysokiej jakości. Ostatnio w niektórych sklepach pojawiać się też zaczęła mozzarella burrata. Wyglądem przypomina ona klasyczną mozzarellę, lecz ma w środku kieszonkę pełną delikatnej śmietanki. Jeśli ktoś chciałby spróbować prawdziwej włoskiej klasyki, to świetnie się do tego nada mozzarella buffala. Ten gatunek sera jest bowiem wytwarzany z mleka pochodzącego od bawolic.
+Tekst Sponsorowany+