W czasie letnich, upalnych dni można na różne sposoby szukać ochłody. Sporo osób wybierze zapewne jakiś schłodzony deser, na przykład taki jak granitę. Od jakiegoś czasu da się w popularnych miejscach dostrzec urządzenia z przezroczystymi pojemnikami, w których mieszana jest barwna masa. Taka masa to nic innego jak zmrożone kryształki lodu, a ten deser jest nazywany granitą. Wymyślony został w południowych Włoszech, w słonecznej i ciepłej Sycylii. To tam właśnie po raz pierwszy wymieszano cukier, sok z cytryny i wodę, a następnie całość zamrożono przy jednoczesnym mieszaniu.
Pod działaniem ujemnej temperatury woda zaczyna zamarzać, lecz przez to że jest ciągle mieszana, to zaczynają się tworzyć malutkie kryształki. Przez to granita daje duże orzeźwienie, co na pewno doceni każdy jak na zewnątrz świecić będzie upalne słoneczko. Kolejnym zachęceniem do kupna i skosztowania będzie wygląd tego deseru, a ten faktycznie robi wrażenie. Granitę się przygotowuje w specjalnych urządzeniach, znanych jako granitory.
Typowy granitor posiada od jednego do paru przezroczystych pojemników, w których jest woda z dodatkami. Aktualnie poza typową wersją cytrynową oferowanych jest dużo innych smaków, sprzedawcy eksperymentują tu bardzo mocno żeby zachęcić swoich klientów do zakupu. W pojemnikach są też umieszczone specjalne mieszadła, które wolno się obracają, ciągle mieszając znajdującą się w środku masę. Przeważnie na takich stoiskach z granitą zobaczyć także można rozmaite akcesoria, takie jak na przykład podgrzewacz do sosu.
+Tekst Sponsorowany+