Lato jest okresem, gdy sięga się bardzo chętnie po najróżniejsze napoje, zwłaszcza jeśli są one zimne. A właśnie taka będzie granita, od kilku lat zyskująca bardzo dużą popularność. Deser ten pochodzi ze upalnej Sycylii, to tam właśnie połączono wodę, sok z cytryny oraz cukier, i zaczęto to podawać w zmrożonej formie. Temperatura składników jest mniejsza od zera, lecz dzięki ciągłemu mieszaniu wszystko przyjmuje formę kryształków lodu.
W krótkim okresie czasu granita zdobyła popularność w krajach całej Europy, bijąc w upalne dni wszelkie rekordy sprzedaży. Z takich też powodów sporo osób zastanawiając się nad jakiś wakacyjnym biznesem poważnie rozważa punkt gastronomiczny z granitą. Jak się okazuje taki biznes nie będzie wymagał dużych finansowych nakładów, a przynieść może wiele wymiernych korzyści. Po pierwsze trzeba będzie zainwestować w granitor, czyli urządzenie do wytwarzania deseru. Granitory oferowane są w wielu odmianach, różnią się ilością zbiorników, możliwościami ustawienia temperatury czy dodatkowymi funkcjami.
Jeśli faktycznie będzie się chciało rzeczywiście na tym zarobić, to od samego początku należy postawić na urządzenie o dużej wydajności, które będzie miało więcej możliwości. Poza granitorem do kupienia będą jeszcze różnego rodzaju akcesoria i dodatki, takie jak chociażby opakowania do granity, konieczne do tego żeby można ją było podać klientom, czy też podgrzewacz do sosu. Jeżeli do tego znajdzie się odpowiednie miejsce, na przykład przy plaży, to liczyć będzie można na dużą liczbę klientów.
+Tekst Sponsorowany+