Miłośnicy włoskiej pizzy wyczują od razu, czy robiona jest ona z oryginalnych składników, czy też na tańszych podróbkach. Dotyczyło to będzie zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak również sera mozzarelli, który jest także konieczny w tej wyśmienitej potrawie. W prawdziwej pizzy z Włoch może być jedynie prawdziwa mozzarella i produkty włoskie oryginalne, bo żaden innych serów tak smakował już nie będzie. Warto zatem poznać wszystkie sekrety jej wytwarzania, jakie mają bardzo duży wpływ na smak i konsystencję.
Ser ten sprzedaje się przeważnie w postaci niedużych kulek w słonej zalewie. Ma bardzo delikatną strukturę, a po rozerwaniu pojawiają się tak charakterystyczne włókna. Oryginalna mozzarella jest robiona z krowiego mleka, które się wlewa do dużej kadzi i dodaje podpuszczki. Po ogrzaniu całości tworzy się gęsty skrzep, z jakiego następnie są formowane kulki i wkładane do słonej zalewy. Lecz przed tym cała masa jest zalewana ciepłą wodą, to ten proces właśnie jest odpowiedzialny za tworzenie włókien. Ser ten cechuje się miękką konsystencją a także delikatnym smakiem, a po roztopieniu będzie się mocno ciągnął.
Jeżeli ktoś by chciał zakupić prawdziwą włoską mozzarellę, to poszukać jej powinien w jednym ze sklepów oferujących produkty włoskie oryginalne. Jeśli będzie miał szczęście, to być może też tam znajdzie inne odmiany z tej grupy serów, takie jak burrata czy buffala. Mozzarella buffala dla odmiany jest produkowana z mleka bawolego, które ma znacznie więcej tłuszczu. To ma mocny wpływ na jej smak, który jest dużo bardziej wyraźny, a równocześnie lekko kwaskowy. Bufalla nie cieszy się jeszcze u nas dużą popularnością, chociaż powoli zaczyna się to zmieniać.
Niezwykle ciekawie wygląda i smakuje także mozzarella burrata. Ją z kolei robi się z krowiego mleka, lecz w procesie produkcji dodaje się niedużą ilość śmietany. W tym celu tworzy się specjalną kieszonkę, do jakiejj ta śmietanka będzie wlana. Dzięki temu smak burraty jest delikatnie maślany, zresztą właśnie od masła wzięła się jego nazwa.