Firmy z branży gastronomicznej i wszystkie inne, w jakich przetwarzana jest żywność, muszą dbać o należytą jakość wypuszczanych ścieków. Jak mówią obowiązujące przepisy w takich ściekach nie mogą się znajdować żadne tłuszcze, które by mogły przyczynić się do problemów z kanalizacją. Dlatego też jedną z obowiązkowych rzeczy w tego typu miejscach będzie zainstalowanie separatora tłuszczu, i użytkowanie go w prawidłowy sposób. Po pierwsze ważne jest miejsce, w którym takie urządzenie zostanie zamontowane. Firmy oferujące serwis separatorów posiadają specjalistyczny sprzęt do tego celu, lecz i tak jakimś sposobem pojazd musi dotrzeć gdzieś blisko, żeby można było rozwinąć wąż.
Duże znaczenie ma także sam dobór separatora. Urządzenia te działają na bardzo prostej zasadzie, składają się bowiem z pojemnika z pewną liczbą przegród. Ciężkie elementy opadają na dno, zaś na powierzchni unosi się lżejszy tłuszcz. Warstwa na górze nie może przekroczyć 20 centymetrów, jeżeli go większa ilość, to separator może przestać pełnić swoje zadanie. Dlatego wielkość zbiornika należy dopasować do charakteru pracy konkretnej placówki, ilości niezbędnych do przerobienia ścieków oraz odstępów między serwisami. Zakłada się, że
przegląd separatorów wykonywane być powinno nie rzadziej niż raz na miesiąc, lecz to za każdym razem indywidualnie się ustala.
Ze względu na rodzaj odpadów czynność tę musi wykonać wyspecjalizowana firma, nie będzie mógł zrobić tego właściciel lokalu gastronomicznego czy ktoś z załogi. Natomiast oni powinni kontrolować ilość odseparowanego tłuszczu, i jeżeli pojawi się konieczność jego usunięcia, to zorganizować czyszczenie. Decydując się na współpracę z firmą świadczącą takie usługi dla większości zapewne najważniejsza będzie czyszczenie separatorów cena. Ale warto zwrócić także uwagę na to, czy firma taka działa legalnie i wystawia wszystkie niezbędne dokumenty, a także czy podczas wykonywania usługi separator jest całościowo czyszczony i myty.