Włochy są znane z różnych przepysznych potraw, wśród których bez wątpienia światową sławę zdobyła pizza. Ale jeśli ma ona smakować tak jak powinna, to koniecznie trzeba do jej wytworzenia użyć najlepszych jakościowo składników, w tym takich jak mozzarella włoska. Mozzarelle są produkowane w wielu krajach, i w wielu przypadkach udaje się uzyskać naprawdę satysfakcjonujący smak. Ale z wielu powodów nawet nie ma co ich próbować porównywać do tego, co zaoferować mogą włoscy producenci, nierzadko robiące sery zgodnie z tradycyjnymi formułami.
Wynika to nie tylko z mleka o dobrej jakości, które pochodzi od zwierząt wypasanych w czystych rejonach kraju, lecz również przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów. Typowa mozzarella buffala produkowana jest jedynie z mleka pochodzącego od bawolic. Mleko to ma w sobie nieco większą zawartość tłuszczu, z tego też powodu charakteryzuje się lekko kwaskowym, a równocześnie naprawdę delikatnym smakiem.
Buffala jest nazwą zastrzeżoną wyłącznie dla wybranych rejonów Włoch, lecz kupując ten ser można się spodziewać bardzo dobrej jakości. Jeżeli ktoś zdecyduje się go skosztować, to odwiedzić może jakiś dobry sklep mający w ofercie produkty włoskie pod adresem https://www.northcoast.pl/, z pewnością powinno mu się udać go tam zakupić. Odwiedzając taki sklep rozglądnąć się warto za następnym interesującym serem, jakim jest mozzarella burrata. Charakteryzuje się ona tym, że wewnątrz kulki ma wypełnioną maślanym płynem kieszonkę, jaka powstaje w trakcie wytwarzania, dzięki dodaniu odrobiny masła.
+Tekst Sponsorowany+