+Tekst Sponsorowany+
Wielbiciele kuchni włoskiej raczej jej sobie nie wyobrażają bez wyśmienitej mozzarelli pochodzącej z właśnie tego kraju. Ten popularny gatunek sera można spotkać w praktycznie każdym sklepie, ale z reguły to będą mniej lub bardziej dobre podróbki. Mozzarella jest produkowana przez wiele firm, części udaje się to całkiem dobrze, ale tylko oryginalna mozzarella włoska smakować będzie tak jak powinna. Stanowi ona nieodłączny składnik każdej pizzy, często dodaje się też ją do różnych innych gorących dań czy też sałatek. Wiele osób kojarzy ją przede wszystkim z postaci niewielkich, lekko spłaszczonych kulek umieszczonych w zalewie. Ten rodzaj sera ma delikatny smak i konsystencję, najczęściej posiada biały kolor. Jeśli jest dobrej jakości, to przy rozrywaniu pojawiać się będą bardzo charakterystyczne postrzępienia.
Oferowaną w naszych sklepach mozzarellę przede wszystkim się produkuje z krowiego mleka, lecz we Włoszech także się do tego wykorzystuje mleko bawolic. Aktualnie ten gatunek sera nazywa się mozzarella buffala i cieszy się coraz większą popularnością. Mało osób wie jednak, że wytwarzać go zaczęto już w XII wieku, tyle że w pewnej chwili przestano go cenić. Z uwagi na znacznie większą zawartość tłuszczu w mleku bawolic ta właśnie mozzarella posiada bardzo charakterystyczny, trochę kwaśny smak, a równocześnie jest bardzo bogata w różne składniki odżywcze.
Mozzarelle robione z krowiego mleka oferowane są też we Włoszech w paru innych wersjach. Według wielu ludzi bardzo smaczna jest mozzarella burrata. Na etapie produkcji tworzy się w kulce niedużą kieszonkę, do której wlewa się śmietankę. Na zewnątrz ser ten wygląda identycznie co klasyczny, ale po przekrojeniu wylewa się jego półpłynna zawartość. W związku z tym że jego smak jest bardzo łagodny i maślany, to właśnie stąd pochodzi jego nazwa. Lecz chyba najbardziej ceniona wśród wielbicieli włoskiej kuchni jest mozzarella fior di latte. Jest ona ręcznie wytwarzana przez lokalnych rzemieślników, według tradycyjnych przepisów sprzed wielu lat.