Prawdziwe włoskie sery cieszą się popularnością w wielu krajach, i bardzo słusznie cieszą się takim wzięciem z uwagi na ich wyjątkowy smak. Tego typu sery, jak również inne produkty włoskie są robione jedynie z naturalnych surowców i według receptur przekazywanych przez pokolenia.
Szczególnym uznaniem cały czas się cieszy mozzarella włoska, stanowiąca podstawę każdej dobrej pizzy. Typowe sery mozzarella są oczywiście wytwarzane z mleka krów, mają postać białych, miękkich kulek. Ich struktura jest miękka i lekko rozciągliwa, a do sprzedaży pakowane są w torebki foliowe wypełnione serwatką. Tradycyjna mozzarella rozpowszechniona jest najbardziej, lecz zwrócić też warto uwagę na kilka jej innych odmian, jakie u nas nie są jeszcze dobrze znane. Jedną z nich jest mozzarella buffala.
Pochodzi ona z regionu Kampania, a jej podstawową cechą będzie to, że się ją produkuje ją z mleka bawolego. Na początku nie była zbyt wysoko ceniona, lecz dzisiaj bardzo się to zmienia z uwagi na lekko kwaskowy, charakterystyczny smak. Mleko bawole ma większą zawartość tłuszczu, lecz przy tym dużo mniejszy poziom złego cholesterolu, jest więc znacznie zdrowsze od krowiego. W naszych kuchniach pojawia się coraz częściej mozzarella burrata. Z kolei ten ser na pierwszy rzut oka przypomina typową mozzarellę, lecz jego konsystencja jest zupełnie inna, z płynnym wnętrzem. Ten rodzaj sera jest produkowany z krowiego mleka z zawartością śmietany, i to właśnie ona nadaje mu maślany, oryginalny smak.
+Tekst Sponsorowany+