Miłośnicy dobrego jedzenia doskonale wiedzą, że na oryginalnej pizzy znaleźć się mogą tylko produkty włoskie oryginalne. Dotyczy to w szczególności mozzarelli, która jest jednym z najczęściej spożywanych odmian sera pochodzących ze słonecznej Italii. Większości z nas mozzarella włoska kojarzyć się będzie z białymi, sprężystymi kulkami o kilku centymetrach średnicy. Mozzarella jest wytwarzana z krowiego mleka, które pochodzi od specjalnie wyselekcjonowanych ras, co ma ogromne znaczenie dla ostatecznego smaku.
Sam ser strzępi się trochę, co jest wynikiem jego procesu produkcji. W identyczny sposób jest wytwarzana mozzarella buffala, tyle że do niej wykorzystywane jest bawole mleko. Posiada ono nieco większą ilość tłuszczu, co przekłada się na końcowy, naprawdę charakterystyczny smak. Ta odmiana mozzarelli jest lekko kwaskowa, ale jednocześnie wyrazista. Jeszcze do niedawna nie cieszyła się dużą popularnością wśród konsumentów, ale w ostatnich latach zaczyna się to bardzo zmieniać.
Duże znaczenie dla tej popularności będą też mieć właściwości zdrowotne, przede wszystkim niższa zawartość szkodliwego cholesterolu. Jeśli pojawi się u kogoś na talerzu mozzarella burrata, to nie wiedząc co to będzie można się naprawdę mocno zdziwić. Ten rodzaj sera wygląda z kolei identycznie jak klasyczny, lecz posiada w środku kieszonkę pełną gęstej śmietanki. Ta śmietanka daje maślany, tak charakterystyczny aromat, tak bardzo lubiany przez wiele osób. Mozzarella burrata wytwarzana jest z krowiego mleka, według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur.
+Tekst Sponsorowany+